Εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή - Το πρότυπο της χρήσης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε μία απομακρυσμένη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας

  • Χρήστος Καΐρης Ιδιώτης Ιατρός, Ειδικός Καρδιολόγος
  • Ιωάννης Δουνδουλάκης Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Αχιλλέας Παπαδόπουλος Αγία Ειρήνη, Ψυχιατρική Kλινική Δράμας
  • Πέτρος Άρσενος 2Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γεώργιος Λάτσιος 2Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Χρήστος Χατζηελευθερίου Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
  • Κωνσταντίνος Τούτουζας Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Κωνσταντίνος Α. Γκατζούλης Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περίληψη

Η επίπτωση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ποικίλλει σε διάφορες μελέτες, αλλά εκτιμάται ότι 300.000 έως 350.000 περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επίπτωση 1 έως 2 ανά 1000 κατοίκους (0,1% έως 0,2%) ετησίως. Tα ποσοστά επιβίωσης μετά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι πολύ φτωχά και υπολογίζονται σε μόλις 7,9%. Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) είναι κρίσιμη για την επιβίωση των ασθενών. Επιπλέον η ηλεκτρική απινίδωση έχει καθιερωθεί ως η μόνη αποτελεσματική θεραπεία όταν η διακοπή της καρδιακής λειτουργίας οφείλεται σε κοιλιακή μαρμαρυγή ή σε άσφυγμη εμμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία. Προκειμένου να μειωθεί ο  χρόνος μέχρι την έναρξη της απινίδωσης έχουν αναπτυχθεί οι  αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές. H ραγδαία εξάπλωση αυτών είχε  ως συνέπεια την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης από <10% το 2005 στο 23% το 2014, δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία. Στην πόλη της Δράμας αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο με 40 AED σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 44.000 κατοίκους ,σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011(αναλογία αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών προς πληθυσμό: 1 απινιδωτής / 1100 δημότες). Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα φιλοδοξεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Από τη γνώση μας στη βιβλιογραφία, η αναλογία απινιδωτών/κάτοικο αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία, φιλοδοξώντας να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην κοινότητα.

Δημοσιευμένα
2020-10-13
How to Cite
ΚΑΐΡΗΣ, Χρήστος et al. Εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή - Το πρότυπο της χρήσης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε μία απομακρυσμένη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας. hellenicjcardiol, [S.l.], v. 61, n. 3, p. 151-158, oct. 2020. Available at: <http://hellenicjcardiol-gr.gr/index.php/hjc/article/view/307>. Date accessed: 03 aug. 2021.
Ενότητα
ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ